Stadler získal ve Švýcarsku zakázku na další nové jednotky

22.09.2024 13:49

Je to jedna z jistot švýcarské železnice posledních let. Pokud některý z místních dopravců kupuje nové jednopodlažní elektrické jednotky, skončí nakonec u vozidel FLIRT od lokálního výrobce Stadler Rail.

Zatím posledním takovým případem je objednávka na 17 jednotek FLIRT od Sihltal Zürich Uetliberg Bahn (SZU). Jde o jednoho z mála ryze soukromých dopravců v zemi, který provozuje regionální dopravu v kantonu Curych.

O objednávce informoval dopravce v tiskové zprávě. Nahradit s nimi chce dvoupodlažní soupravy složené z klasických vozů a lokomotivy na lince S4 z Curychu do Sihlwaldu (jihovýchodně od Curychu). Nahradí osm stávajících souprav, které jsou po třiceti letech na konci životnosti.„Jednopodlažní jednotky umožňují rychlejší nástup a výstup. To je společně s navýšením počtu spojů základem pro efektivní a přesný provoz při očekávaném nárůstu počtu cestujících,“ uvedl SZU v tiskové zprávě. Pro SZU jde o největší nákup v historii, hodnota zakázky je kolem 160 milionů franků.

Jednotky budou třívozové, každá bude mít 63 metrů. Mají 140 míst k sezení a 265 ke státní. Mohou jezdit zdvojené. Součástí je i opce na dalších deset jednotek.

První jednotky budou dodány v roce 2028, zakázka má být hotová v roce 2029.

Zdroj: dp