Stadler dodá další jednotky pro úzkokolejku

27.08.2024 12:51

Stadler Rail a italský dopravce SSIF se dohodli na nákupu dalších úzkorozchodných jednotek pro trať mezi italskou Domodossolou a švýcarským Locarnem. Na trať s metrovým rozchodem nazývanou také Vigezzina – Centovalli objednali dopravci a objednatelé nové jednotky už dříve, nový kontrakt rozšíří nasazení modernějších vozidel.

SSIF využil opci ke smlouvě z roku 2022 díky nové dotaci z italského Národního plánu obnovy, díky tomu tak bude mít objednány celkem čtyři čtyřvozové jednotky. Jejich délka bude 64 metrů, kapacita 144 míst. Na základě poptávky půjdou zkrátit na dvou- nebo třívozové.

SSIF je jedním ze dvou dopravců na této trati, druhým je švýcarský FART. Ten objednal nové jednotky již dříve, vyjet by měly letos. Jde o osm jednotek. Jejich výroba nabrala zpoždění, představit se mají v září na Innotransu.Zhruba padesátikilometrová trať spojuje italské městečko Domodossola se švýcarským Locarnem. Kromě úchvatných výhledů je zajímavá i metrovým rozchodem. Z objednávky pro FART budou čtyři nové vlaky určené pro přeshraniční dopravu čtyřčlánkové, druhá polovina série bude mít tři články. Kratší jednotky budou sloužit pouze na švýcarské straně.

Zdroj: dp