Pražský výbor podpořil novou tramvajovu trať do Štěrbohol

22.06.2024 12:35

Pražští zastupitelé z výboru pro dopravu přijali na úterním zasedání usnesení o podpoře nové tramvajové tratě na východě Prahy. Jde o prodloužení úseku od Ústředních dílen DP do Štěrbohol a Dolních Měcholup.

Zastupitelé nicméně konstatovali, že bez chybějící změny územního plánu nejde trať zařadit do akčního plánu projektů do roku 2026. Výbor však doporučil radě města, aby s přípravou tratě počítala mezi lety 2027 a 2030, zahrnula ji do projekčních prací a přichystala na ni v rozpočtu peníze.

Bod ohledně prodloužení tramvajové tratí nechala na jednání zařadit developerská firma FINEP. Ta také nechala připravit nákresy trasy ve třech úsecích, první z nich ve dvou variantách. Trasa by totiž měla obsloužit současné bytové projekty společnosti, i ty do budoucna plánované. Konečná by měla být za chystaným sídlištěm Malý Háj v sousedství plánovaného obchvatu Dolních Měcholup.

Mezi další v Praze plánované či už připravované nové tramvajové trati patří například úseky Zlíchov – Dvorce, Podbaba – Kobylisy, Podbaba – Suchdol, Chodovská – Háje, Chodovská – Vršovická, Vršovická – Želivského, Na Veselí – Budějovická, Budějovická – Michle, Bílá Hora – Sídliště Řepy, Sídliště Řepy – Zličín či Vypich – Motol.

 

Zdroj: dp