Návrat tramvají na Václavské náměstí zahájen

26.06.2024 13:50

Pražský dopravní podnik (DPP) slavnostně zahájil stavbu tramvajové trati v horní polovině Václavského náměstí. Práce spojené s návratem tramvají potrvají tři roky a vyjdou na 1,24 miliardy korun, stavbu má na starosti Eurovia.

Jde o jednu z největších investic, které nyní v Praze startují. Proto se slavnostního poklepání na žlábkovou kolejnici zúčastnilo rekordních 18 představitelů města a zástupců všech dalších zainteresovaných.Pražský dopravní podnik (DPP) slavnostně zahájil stavbu tramvajové trati v horní polovině Václavského náměstí. Práce spojené s návratem tramvají potrvají tři roky a vyjdou na 1,24 miliardy korun, stavbu má na starosti Eurovia.

Jde o jednu z největších investic, které nyní v Praze startují. Proto se slavnostního poklepání na žlábkovou kolejnici zúčastnilo rekordních 18 představitelů města a zástupců všech dalších zainteresovaných.

Stavbaři položí trať podél chodníků na okraji náměstí a koleje se k sobě přiblíží až nad pomníkem u křížení s magistrálou, odkud tramvaje zamíří podél severní části historické budovy Národního muzea a dále do Vinohradské ulice. Poprvé v historii pak budou moci tramvaje projet na Vinohrady od Jindřišské nebo Vodičkovy ulice. V minulosti se tratě uprostřed náměstí vždy jen kolmo protínaly.

Obnovení kolejí mělo i řadu odpůrců, celkem 13 let byl projekt „v šuplíku“. Své obavy vyjádřil při slavnostním zahájení stavby i sám primátor Bohuslav Svoboda. „Mám k té funkci tramvaje v těchto místech trochu skepsi, ale čas ukáže,“ podotkl.

Jeho náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib však pochybnosti nemá. „Jde o přelomovou stavbu v centru, náměstí vrátíme opět lidem.“ Druhý náměstek Petr Hlaváček pak vyzdvihl, že menší demonstrace se na tradičním místě budou moci konat i bez přerušení tramvajového provozu.

Zdroj: dp