Na jihu už jsou všechny RegioPantery

01.10.2024 13:58

České dráhy (ČD) dodaly do Jihočeského kraje už všech pět elektrických jednotek RegioPanter, které přislíbily při podpisu smlouvy s krajem loni v listopadu. Poslední dvě nové jednotky (650.245 a 650.246) přijely z Plzně v pátek.

V Jihočeském kraji tak České dráhy mají celkem 19 RegioPanterů (všechny dvouvozové), z toho 15 jednotek druhé generace a čtyři první generace z roku 2012. Dodatečná pětice RegioPanterů má obsluhovat tratě České Budějovice – Horní Dvořiště a Rybník – Lipno.

„Díky kompletaci dodávek jsou nové vlaky už nasazeny i na trať 195 Rybník – Lipno nad Vltavou, pevně turnusovány budou od nového jízdního řádu v polovině prosince,“ sdělil mluvčí Českých drah Filip Medelský. S lokomotivami řady 210 (žehlička), které dosud na Lipno jezdí, se podle něj počítá na staniční zálohy v Plzni a Českých Budějovicích.

České dráhy dodaly pětici RegioPanterů na základě nové desetileté smlouvy s krajem, která byla uzavřena loni v listopadu. Elektrické vlaky tak budou na jihu Čech provozovat až do prosince 2033. Zároveň byla předčasně zrušena předchozí desetiletá smlouva, na jejímž základě provozovaly ČD v kraji elektrické vlaky od prosince 2019 a pořídily přitom deset nových RegioPanterů. Ty byly dodány předloni.

Nové jednotky RegioPanter pořídily dráhy na základě rámcové smlouvy se Škodou Transportation na 50 jednotek, tedy za ceny z roku 2019. Vyjma Bechyňky by tak měly Pantery obsloužit všechny regionální elektrické linky v jižních Čechách.

Zdroj: dp