Frýdlantsko bude přes léto bez vlaků

27.06.2024 14:13

Na komplikace se během léta musejí připravit cestující mezi Frýdlantským výběžkem a Libercem. Důvodem je výluka na trati z Liberce do Frýdlantu, která přeruší provoz od 8. července až do 20. září. Během výluky dojde k rekonstrukci úseku z Krásné Studánky do Mníšku.

České dráhy dnes zveřejnily detaily o organizaci náhradní autobusové dopravy. Kvůli opravě několika kilometrů musejí přerušit provoz i na tratích ve Frýdlantském výběžku, kam nemají jak dostat přes úsek v rekonstrukci svá vozidla.

Dopravce se musel vypořádat i s jinou komplikací. Liberecký kraj do výluky naplánoval velké dopravní omezení mezi Mníškem a Oldřichovem v Hájích. Část autobusů ale tímto úsekem projede. Smůlu mají cestující s koly, jejich přeprava je zcela vyloučena. Přeprava kočárků je možná jen do vyčerpání kapacity autobusů, vozíčkáři a větší skupiny se musejí dopředu objednat.akázku za 189,6 milionu korun získala společnost Chládek a Tintěra, Pardubice. Součástí zakázky je oprava 3,5 kilometru kolejí, více než jednoho kilometru železničního spodku, jednoho propustku, pěti železničních přejezdů a sanace tří skalních zářezů. Modernizovat se bude také nástupiště na nádraží v Mníšku i zabezpečovací zařízení.

Výluka proběhne v souběhu s opravou silnice III/2904 mezi Mníškem a Oldřichovem v Hájích, kterou na začátku června zahájil Liberecký kraj. Průjezd po této silnici, která je jednou ze dvou komunikací spojující Liberecko s Frýdlantskem, je zakázán, autobusy však dostaly výjimku. Do některých zastávek a stanic musejí cestující počítat s prodloužením jízdních dob. Například dosud vlak z Liberce do Hejnic jede 34 minut, náhradní autobusy počítají se 44 minutami.

Zdroj: dp