Do systému PID míří postupně 38 nových RegioFoxů

22.07.2024 12:27

České dráhy nasadily v rámci Pražské integrované dopravy (PID) zatím 6 nových jednotek 847 RegioFox od polského výrobce PESA Bydgoszcz. Postupně jich bude během dvou let v kraji jezdit 38.

Tratě Rakovník -Beroun a Praha -Rudná u Prahy -Beroun byly loni v srpnu prvními, kde nové jednotky začaly jezdit ve zkušebním provozu jezdit. Postupně jich na obou tratích bude jezdit deset.  Nyní je na nich nasazeno po konci zkušebního provozu šest (čísla 004, 005, 008, 018, 019 a 020). „Nejstarší“ jednotky jsou nyní v Polsku, kde probíhají finální úpravy.  Jezdí v barvách PID.

„RegioFoxy postupně ve středních Čechách i jinde nahrazují již dosluhující vozidla řad 809, 810 či 814. Ve Středočeském kraji jsme už ukončili zkušební provoz. Vozidla, která se mu podrobila, odjela do Polska k finálním úpravám podle schváleného typu a místo nich jsme aktuálně nasadili šest Lišek,“ řekl Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. Na které další tratě půjdou další RegioFoxy jako první není ještě definitivně jasné. Nové jednotky se mají objevit například na trati z Kralup do Kladna nebo ze Zdic do Příbrami.

Zdroj: dp