Alstom získal v Hamburku obří smlouvu

12.07.2024 20:39

Alstom podepsal rámcovou dohodu s hamburským dopravním podnikem Hamburger Hochbahn v hodnotě až 2,8 miliardy eur (70 miliard korun). Smlouva zahrnuje dodávku až 374 nových vlaků metra pro plně a částečně automatizovaný provoz.

Alstom rovněž vybaví budovanou 25 km dlouhou a plně automatizovanou novou linku metra U5 svým nejnovějším vlakovým zabezpečovačem CBTC Urbalis.

První zakázka v rámci této rámcové dohody zahrnuje 48 vlaků metra a CBTC zabezpečení pro první úsek linky U5, který představuje pět z celkem 23 nových stanic metra. Objem této zakázky činí přibližně 670 milionů eur (16,75 miliardy Kč).

Rámcová dohoda zahrnuje 254 poloautomatických a 120 plně automatizovaných vlaků složených ze čtyř vozů. Alstom slibuje moderní interiér, digitální navigaci cestujících a USB přípojky pro nabíjení v celém interiéru vlaku.

Plně automatizované vlaky budou nasazeny na lince U5, která je v současné době ve výstavbě. Poloautomatizované vlaky postupně nahradí stávající vozidla DT4 a budou jezdit na částech stávající sítě.

Zdroj: dp