Brno objednalo dalších patnáct tramvají od Škody

02.11.2023 17:35

V ulicích Brna se příští a přespříští rok objeví další nové tramvaje. Po více než sedmi měsících od oznámení plánu na pořízení dalších patnácti tramvají Škoda ForCity Smart 45T pro Dopravní podnik města Brna (DPMB) došlo k jejich závazné objednávce. Prvních pět dorazí příští rok, dalších deset v roce 2025.

Jde o využití opce z rámcové smlouvy na celkem 40 tramvají. Zatímco prvních pět koupil dopravce za 59 milionů korun za kus, nově zaplatí podle dohody 75 milionů korun. Důvodem je navýšení cen vstupů u výrobce.

Nové tramvaje nahradí vozidla KT8 z přelomu 80. a 90. let „Cestující se mohou těšit na zvýšení kvality cestování i bezpečnosti. Stále více měst volí právě kolejová vozidla jako páteř sítě MHD díky vyšší přepravní kapacitě, rychlosti dopravy i efektivity,“ říká Tomáš Ignačák, President Region CZ/SK and Central East Škoda Group.

V Brně zatím jezdí pět tramvají ForCity Smart 45T. „Jsou vítanou posilou našeho vozového parku. Splňují všechny naše nároky na moderní vozy 21. století a spokojeni jsou i naši cestující. První pětice tramvají v Brně téměř výhradně obsluhuje linku číslo 8 z Líšně k Univerzitnímu Kampusu. Obě tyto zastávky jsou ukončeny úvratí, takže denně využíváme obousměrnost těchto vozidel. Pro provoz na této lince budou určeny i další objednané tramvaje,“ vysvětluje Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

Ovládání tramvaje v sedačce řidiče

Tramvaj ForCity Smart 45T je obousměrné plně nízkopodlažní tříčlánkové vozidlo s otočnými podvozky. Spolehlivé jízdní vlastnosti i při nepříznivém počasí zajišťuje plná adheze vozidel. Tato 31metrová tramvaj pohodlně pojme až 233 cestujících, z toho 64 sedících. Maximální provozní rychlost je 70 km/h. Samozřejmostí je klimatizace a dva velké multifunkční prostory pro invalidní vozíky, dětské kočárky nebo jízdní kola. Nová tramvaj nabízí i moderní přehledný informační systém s obrazovkami a panely. K zajištění bezpečnosti je vozidlo opatřeno kamerovým systémem.

Zdroj: Doprava